Άρθρο: "Σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση απαιτούνται προτάσεις και όχι μικροπολιτικό συμφέρον"

Άρθρο: "Σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση απαιτούνται προτάσεις και όχι μικροπολιτικό συμφέρον"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Ημερησία»

 

 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση όπως ήταν αναμενόμενο και αναπόφευκτο έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει και την χώρα μας όπως αποτυπώνεται και στους οικονομικούς δείκτες που καταγράφουν την πορεία της ανάπτυξης και του ελλείμματος. Αποτυπώνεται βεβαίως και στην πορεία των επιχειρήσεων, αλλά και της εργασίας, καθώς έχουν περιοριστεί παραγωγή, τζίρος, κατανάλωση, αλλά και θέσεις απασχόλησης. Επιχειρηματικός κόσμος και πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη.

Παρά ταύτα στη χώρα μας είναι ελεγχόμενες οι μέχρι τώρα συνέπειες της κρίσης, βάσει και της έγκαιρης προετοιμασίας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης με τη λήψη μέτρων εγγύησης των καταθέσεων, διατήρησης της ρευστότητας της αγοράς και στήριξης επιχειρήσεων, αλλά και των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων.

Στις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, την Γαλλία και την Γερμανία, η πορεία των οποίων αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία του συνόλου της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς η οικονομία τους έκλεισε για πρώτη φορά μετά από μακρό χρονικό διάστημα με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.

Όπερ σημαίνει ότι σύντομα το θετικό κλίμα και η πορεία θα διαμορφωθεί  και στην Ελλάδα. Ο στόχος για την ελληνική κυβέρνηση είναι διττός. Αφενός να συνεχίζει τα μέτρα προστασίας και άμβλυνσης των επιπτώσεων σε επιχειρήσεις και κοινωνικά αδύνατους πολίτες όσο διαρκεί η κρίση, αφετέρου να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να έχει μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία την επόμενη ημέρα της εξόδου από την κρίση.

Προς τούτο ενεργοποιούνται σημαντικά προγράμματα από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση και επιχορήγηση των επιχειρήσεων υπό την προϋπόθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας, προγραμματίζοντας νέες δημόσιες επενδύσεις και αξιοποιείται πλήρως το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα όπως αναμένεται να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο την εξυγίανση οργανισμών, το ασφαλιστικό, την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της σπατάλης του Δημοσίου, θα συνεχιστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικά πάγιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Επιπροσθέτως η κυβέρνηση υλοποιεί και προωθεί υποδομές σε όλο το βορειοελλαδικό τόξο που δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και δημιουργούν άλλη εικόνα, νέες προοπτικές και καθιστούν στην ουσία και όχι μόνο στα λόγια, την Μακεδονία και τη Θράκη με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη το πραγματικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης ειδικά σε μια περίοδο έντονου διεθνούς ανταγωνισμού και με δεδομένο ότι η βόρεια Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον και ευρωπαϊκή ενδοχώρα με την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ε.Ε.

Με κορωνίδα την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και την κατασκευή των κάθετων αξόνων της, την αναβάθμιση των λιμανιών, των αεροδρομίων και του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και τα νέα ενεργειακά δίκτυα που θα ενισχύσουν την οικονομική και γεωστρατηγική θέση της Βόρειας Ελλάδας, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και επιτυγχάνεται η ανάπτυξη. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη πρέπει να προστεθούν και το Μετρό που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και η εξωτερική περιφερειακή, αλλά και η Ζώνη Καινοτομίας και τα εμπορευματικά κέντρα logistics. Η Κυβέρνηση όπως απέδειξε εμπράκτως με τον νέο κύκλο πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων που ανέπτυξε μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι αποφασισμένη και έχει πολιτική βούληση να επιλύσει προβλήματα και παθογένειες στην οικονομία και τη λειτουργία της κοινωνίας, που για χρόνια παραμένουν.

Είναι επίσης αποφασισμένη στην προσπάθειά της αυτή, που υποστηρίζεται από την κοινωνία, να συγκρουστεί με συντηρητικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Σε μια όμως προσπάθεια εξόδου από την πρωτοφανή οικονομική κρίση απαιτείται συνεργασία και ομοψυχία. Δεν χωράει μικροπολιτικό συμφέρον που θέτει σε δεύτερη μοίρα τη χώρα και σε πρώτη την ανάληψη της εξουσίας. Απαιτούνται προτάσεις και δημιουργική στάση.

Δυστυχώς, καθ' όλη την έως τώρα διάρκεια της κρίσης το ΠΑΣΟΚ δεν στέκεται στο ύψος των κρίσιμων για τη χώρα περιστάσεων. Χαρακτηριστική είναι η στάση του στην περσινή ΔΕΘ, όπου δεν έβλεπε και δεν αναγνώριζε καν τη διεθνή κρίση. Την ανευθυνότητά του την αποδεικνύει και σήμερα που παίζει με τους θεσμούς, εμπαίζει το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και δημιουργεί κλίμα εκλογολογίας το οποίο είναι αυτό που δημιουργεί ακόμη χειρότερο οικονομικό κλίμα.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για άλλη μια φορά να υλοποιήσει ένα νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην οικονομία που θα αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα, θα στηρίζει και υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα. Θα διατηρεί τις θέσεις εργασίας και τις προϋποθέσεις για θετική ανάπτυξη. Από τη στάση μας θα κριθούμε όλοι: Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κοινωνία.